Jonas Kjeldgaard Sørensen
 

Aftryk

Reflektioner over begrebet aftryk
Hvordan defineres et aftryk og hvorledes opfanger og registrer vi de aftryk vi selv og andre afgiver? Gennem undersøgelsen har jeg inddelt aftryk i to former: de fysisk og de mentale. I dagligtale tale omtales de mentale aftryk som erindring, vores kognitive ophobning. Hvor de fysiske er kategoriseret som et mærke, fordybning, plet eller anden fysisk visuelt man har afsat.

Projektet spiller på den processuelle undersøger, og består af flere mindre værker. Det første værk, aftryksark #1 og #2, er et kategoriseringssystem for aftryk: unikke, rituelle eller gentagelses aftryk. Systemet er opbygget ud fra 3 ringe i forskellige i diametre og breder. Hver ring er repræsenteret ved tre farver, en blålig, gullig og rødlig. Ringene er sat sammen i kombination, hvor farven ikke gentages og aftryksklassifikationen opnås.
Som en del af installation af projektet indgår en performance, er en platform - et rum - som for beskueren er det fysiske aftryk gjort af en performance udført ved ferniseringen. Performancen består af to dele, første del af en recitation ved Hanne Nielsen og del nummer to af en koreograferet kølleserie udført af tre modne gymnaster. Det reciterede bestod af et digt over melodien gå ikke over sporet der kommer tog, som referer til provinsens togstationer med sporoverskæringer. I det lyriske rum i digtet, varsles, betragtes og reflekteres over en performance. Første del der i sig selv er underspillet, passiv performativ, forholder sig til en anden performance som gennemspiller parallelt med den selv. Hele performancen akkompagneres af gonggong-slagning. I del nummer to indtræder tre modne damer i det opbyggede performative rum i ført lange kjoler, i blå og violette nuancer. I et køligt blik til beskueren udføres serien til takttælling ved føreren.

Tredje værkgruppe består af flere delelementer. I det vertikale rum er to papirark, som har samme funktion for fysiske aftryk, som fluepapir overfor fluen. Den opfanger det, og lager det i dens overflade. Arkene er udført over en måned, hvor de har ligget på et køkken- og et sofabord. Her er de aftryk, man normalt tørrer væk, registret og bevaret. I samme værkgruppe er opstillet tre bord, hvor de to er projekteret med en hånd, med arm der tørrer af med klud. Den sidste projektion er gjort på det aftrykspapir,som har ligget på det bord uden projektion i installationen. Aftryksarket har i måned, hvor det blev til ligget på det selvsamme bord - det hvide bord.
Sidste værk, består af en stor planche plakat med et rødt center, med sort bred ramme. Trykket stammer fra en butiksfacade, hvor det er blevet brugt som dekorativt element i forsøget på at sælge en varer. Butiksejer hænger derfor en eller flere plancher op i vinduet, hvor an foran sætter han produkter. Jeg har med udstillingen placeret det i gallerirummet, uden en varer at skulle sælge. Det eneste fysiske samspil er refleksionen i garageportens blanke overflade. 
Jonas Kjeldgaard Sørensen, mail: jona0361@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net